Een buitenaardse blik op ons eten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Enkele jaren geleden vroeg Cosine, een bedrijf gespecialiseerd in ruimtevaart-camera’s, zich af wat de mogelijkheden van hun techniek waren. Zijn de speciale high-tech 3D camera’s, door André Kuipers gebruikt voor nachtfoto’s van de aarde, bruikbaar in ons dagelijks leven? Ja dus. Voedselverwerkers en groothandelaren zagen wel wat in de toepassingen van de camera. Wat volgde was de geboorte van dochterbedrijf CONDIFOOD (Continious Optical Non-Destructive Inspection-FOOD), wat zich exclusief bezig houdt met voedselveiligheid. Maar hoe werkt deze buitenaardse techniek eigenlijk? Market-reseacher Joris Krijger en professor Jan Rolloos leggen uit.

De camera wordt sinds 1 september 2014 gebruikt bij Schmidt zeevis en kan tot 8 uur precies vaststellen hoe vers de vis is aan de hand van de kleur van het bloed. Alle vooruitgangen worden nauw gevolgd door de onderzoekers van CONDIFOOD.

Vele metingen per seconde
CONDIFOOD, in 2014 winnaar van de Herman Wijffels innovatieprijs, heeft de 3D hyperspectraal camera van Cosine gebruiksklaar gemaakt voor de voedselketen. De camera meet heel specifiek wel 100 verschillende kleuren en kan gebruikt worden om aan de hand van kleur en kleurverschillen de staat van voedsel bepalen. De versheid, kwaliteit, veiligheid en mogelijk de aanwezigheid van enge bacteriën kunnen gemeten worden. ‘De techniek uit de ruimte is aards civiel gemaakt’, vertelt Jan Rolloos.

De camera zelf werd al in de jaren 80 ontworpen door ESA (European Space Agency). Hij heeft wel een nodige gedaantewisseling ondergaan; van groot, langzaam bakbeest naar een 3D camera met computertje dat in de hand past. ‘Zo kan de camera vele metingen per seconde berekenen’, zegt Jan Rolloos. Al in de beginjaren is er veel met de camera geëxperimenteerd, vooral met voedsel. Aan de hand van vele metingen zijn er modellen ontstaan voor de kleurverschillen bij het verouderen van voedsel. Deze modellen worden ook wel ‘food models’ genoemd en dienen, nu de camera toepasbaar is, als referentie voor voedsel van nu. Een vergelijking van bijvoorbeeld een appel met het appel-food model kan laten zien hoe vers de appel in kwestie is. 

Veiligheids- EN kwaliteitsgarantie
De camera is er dus helemaal klaar voor om eten te meten. Maar wat hebben we hier eigenlijk aan? Joris Krijger laat zich uit over de vele toepassingen. Omdat de camera de precieze staat van het voedsel kan meten, zegt Joris Krijger, kan de afnemer gerust zijn op de kwaliteit en veiligheid van zijn product. ‘De camera kan ook hygiëne en mogelijk binnenkort groei van schadelijke bacteriën meten. De onveilige producten kunnen er zo tussenuit gefilterd worden. Door zo’n camera zou een voedselschandaal als in 2012, met salmonella op vis, niet zomaar meer voorkomen’.

Houdbaarheidsdata
Maar, het houdt hier niet op. ‘Doordat de camera met veel meer precisie de houdbaarheid kan bepalen, kunnen we door het gebruik misschien wel een mega duurzaamheidsslag slaan door de voedselverspilling te verminderen’. Joris Krijger; ‘De verkoop kan preciezer gereguleerd worden als we de producten kunnen bestickeren met een reële houdbaarheidsdatum in plaats van de standaard die nu gebruikt wordt. Zo kun je voorkomen dat voedsel vervroegd wordt weggegooid terwijl het nog goed is. Maar ook de supermarkt kan zo verse producten inkopen, de kaf van het koren scheiden. Producten die niet vers genoeg zijn kunnen dan op andere manieren verwerkt worden’.

‘Bovendien kunnen de conserveringsmiddelen worden aangepast aan wat gevonden is op het product’, vertelt Joris Krijger. ‘Dan kunnen we misschien dus wel stoppen met uit voorzorg alles bespuiten, maar het netjes reguleren’. Beide voordelen had het bedrijf zelf nog niet bedacht toen de organisatie van de Herman Wijffels prijs ze hier slim op wees.

Van rocket naar pocket science
‘Meten gaat standaard worden’, zeggen de mannen. Ook de rest van de keten is het hier mee eens, het is druk bij CONDIFOOD. Allerlei mogelijkheden worden onderzocht, bijvoorbeeld het meten van haren in kant en klaar maaltijden. Maar ook de verkleuring van aardappels, de perfecte tomatenpuree aan de hand van het suikergehalte van de tomaat en de restjes plastic verpakkingen in voeding. ‘Het ziet ernaar uit dat er de camera voor een vermindering en mogelijke vervanging van tijdrovende labtests gaat zorgen. Al kun je natuurlijk veel verder uitbouwen’, zegt Jan Rolloos. ‘Wie weet hebben we over een aantal jaar allemaal wel een app waarbij we zelf kunnen meten hoe vers ons vlees is’.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons