Deze bacterie maakt zelfs vla gezond

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Spiruliwatte?!
Spireaux is een jong bedrijf dat is opgezet door ondernemer, ingenieur  en product designer Tim van Koolwijk. Het bedrijfje houdt zich bezig met het kweken en toepassen van verse spirulina, een eetbare cyano-bacterie soort. Gedroogde spirulina wordt momenteel al toegepast als voedselsupplement en als cultuur voor in aquaria. Het nadeel van gedroogde spirulina is dat het een sterke smaak en geur heeft, waardoor er bijvoorbeeld veel suiker toegevoegd moet worden om de spirulina in het product te verdoezelen. 

[[{“fid”:”41675″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Spirulina”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Spirulina”},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”artikel_halve_breedte file-file-styles-artikel-halve-breedte file-styles media-element styles”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Toepassingen
De cyanobacteriën bevatten veel eiwitten, aminozuren, vitaminen en andere voedingsstoffen. Het kan aan een voedingsmiddel worden toegevoegd om de voedingswaarde te verhogen. Volgens Van Koolwijk verliest de spirulina voedingsstoffen door het drogen: “Zie het als het verschil tussen Cup-a-Soup en een verse tomaat.” Spireaux maakt een pasta van verse spirulina die smaak- en reukvrij is en daardoor meer toepassingen heeft. “Als je onze spirulina pasta toevoegt aan vanille vla proef je geen verschil, maar bevat het veel meer voedingsstoffen.”, vertelt Van Koolwijk. “De vla wordt er wel knalgroen van!” Bedrijven die bijvoorbeeld sauzen of vleesvervangers maken kunnen de verse algenpasta toevoegen als plantaardig voedingsstoffenconcentraat. Dit kan ook een oplossing zijn voor kinderen en ouderen die moeite hebben met eten. 

 
De ASN Bank Wereldprijs heeft als doel om innovatieve ondernemers met projecten voor een duurzamere en eerlijkere wereld te ondersteunen. De projecten moeten voldoen aan een aantal eisen, zoals creativiteit en impact op de samenleving. Spireaux werd als winnaar gekozen uit 240 andere ingeschreven projecten. Spireaux gaat het prijzengeld gebruiken voor onderzoek en ontwikkeling: “We hebben ons product nu alleen nog gemaakt met relatief kleine reactors. Met het geld gaan we onderzoeken hoe we de reactors kunnen vergroten en geschikt kunnen maken voor voedselproducenten.”

De spirulinapasta heeft een aantal voordelen ten opzichte van reguliere toevoegingen aan voedsel. De blauwalgen zijn zeer duurzaam en ecologisch verantwoord te produceren, veel duurzamer dan traditionele plantengewassen en andere bronnen van eiwit, zoals vlees en zuivel. Ze worden gekweekt in gesloten reactoren die werken met LED-verlichting. Tijdens dit proces worden grote hoeveelheden CO2 omgezet in zuurstof. De spirulina is erg efficiënt te produceren, omdat de cellen zichzelf in hoog tempo verdubbelen. Bovendien kunnen de reactoren bij bedrijven worden geplaatst, waardoor de lange ketens van de huidige voedselindustrie kunnen worden verkort. Van Koolwijk: “Ons doel is om de reactors bij verschillende voedselproducenten neer te zetten. Op die manier creëren we een lokale productieketen en hoeven we ons product niet te transporteren.” 

Meer informatie over spirulina is te vinden op de website van Spireaux.
Meer informatie over de ASN Bank Wereldprijs en de andere deelnemers is te vinden op hun website.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons