DIY 2: Leven zonder afval

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Daar stond ik dan, een beetje ongemakkelijk en iets nerveus met mijn glazen potje bij de notenkraam op de markt. “Ik ga het gewoon doen” zei ik tegen mezelf. “Gemengde noten graag, mag het in deze pot?”.

Een jaar geleden besloot ik een eind te maken aan die steeds maar weer bomvolle kliko. Ook het plastic afval dat ik netjes gescheiden aan de straat zette, was altijd schrikbarend veel. Ik ben altijd al milieubewust geweest: veel op de fiets, geen vlees, veel biologisch en seizoensgerichte producten kopen, maar toch voelde ik me niet bepaald groen met zo’n enorme hoeveelheid aan afval.

Herontdekking van de markt
Een hekel aan plastic heb ik altijd al gehad en ik maak me grote zorgen over de impact dat plastic heeft op het milieu en op onze gezondheid. Maar hoe hier vanaf te komen als een tripje naar de supermarkt vervolgens een tas vol met verpakkingen oplevert? Ik besloot verpakte producten gewoonweg te weigeren en ging op zoek naar winkels waar nog wel komkommer en champignons zonder verpakking te koop waren en die winkel bleek de markt te zijn! Met zelfgemaakte katoenen tasjes voor groente, fruit en brood en glazen potjes voor olijven, nootjes en andere lekkere dingen ging ik voortaan boodschappen doen. En dat was makkelijker dan gedacht! Ook thee en koffie koop ik los door mijn potten mee te nemen naar de winkel. Door op deze manier brood, groente en fruit in huis te halen bespaar je echt honderden plastic tasjes per jaar. 

Wat je met katoen kunt doen
Ik heb gemerkt dat producten in katoenen tasjes ook verbazingwekkend langer vers blijven, zoals bijvoorbeeld champignons die ik los koop en in een katoenen tasje bewaar in de koelkast. Champignons in een plastic bakje van de supermarkt zie je na een paar dagen al “zweten” en ruiken dan ook niet echt fris. Wanneer ik op dinsdag naar de markt ga, kan ik nog rustig op maandag de champignons bakken. Brood kopen en meenemen naar huis in een katoenen tas gaat ook heel goed. Ik laat het brood meestal in de winkel snijden en thuis gaat het brood na de lunch in de broodtrommel of vriezer (dan is het nog 2 weken houdbaar). 

Zelf maken
Er zijn producten die ik niet onverpakt kan kopen zoals muesli, vegetarische burgers en ontbijtkoek. Om toch daarvan te kunnen blijven genieten, ben ik dit zelf gaan maken. Verrassend makkelijk en ook heel lekker. Het voordeel hiervan is dat je precies weet wat je eet. Pure producten die zonder plastic in huis gehaald zijn, zonder te veel zout, suiker en geen ingrediënten zoals E- nummers. 

Het reduceren van mijn eigen afval ging zo makkelijk en is zo leuk om te doen, dat ik dit graag wilde delen met anderen. Ik startte vorig jaar een facebookpagina en een blog over leven zonder afval. Hiermee probeer ik zo veel mogelijk mensen te inspireren om hetzelfde te gaan doen!

[[{“fid”:”30325″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″},”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null}]]

Recept: Cruesli zonder plastic
Cruesli uit de winkel zit meestal verpakt in plastic en ook vaak daar omheen nog een kartonnen verpakking. Om te kunnen genieten van cruesli maak ik het tegenwoordig zelf en haal ik de ingredienten in huis met zo min mogelijk verpakking. Havermout koop ik in een grote zak van 5 kilo en rozijntjes of nootjes koop ik onverpakt op de markt.

  • 230 gram havermout
  • 50 gram suiker
  • 2 eetl water
  • 2 eetl zonnebloemolie of kokosolie
  • evt. 100 gram zaden en/of noten
  • evt. 50 gram rozijnen

In een pannetje de suiker en het water aan de kook brengen. Als de suiker is opgelost en het mengsel kookt haal je het pannetje van het vuur. Voeg de olie toe aan het suikermengsel (kokosolie even laten smelten). Doe de havermout met evt. de zaden en/of noten in een grote kom. Roer de hete siroop door de havermout heen tot het goed is gemengd. Schep de cruesli op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak het 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Roer de cruesli om en laat het nog 10 minuten bakken. Laat het afkoelen en voeg evt. rozijnen toe. Bewaar het in een goed afsluitbare pot.

[[{“fid”:”30311″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Emily-Jane Lowe woont in Baarn met haar partner en drie kinderen. In 2013 besloot ze zo veel mogelijk te gaan leven zonder afval. Op haar blog (www.levenzonderafval.blogspot.com) inspireert ze mensen om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. In het voorjaar van 2015 komt haar eerste boek uit.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons