Achtergrond

Ebola: 5 Afrikaanse oplossingen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

1. Nigeriaanse ‘voice-technologies’
De kleine organisatie ‘Halt Ebola’ maakt gebruik van zogenaamde voice-technologies om mensen op het Nigeriaanse platteland te bereiken en voor te lichten. Ebola wordt dus letterlijk hoorbaar gemaakt via:

  • Robocall
    Via ‘Robocall’ bereik je in korte tijd een grote groep mensen:  via een automatisch systeem belt ‘Robocall’ Nigerianen waarna een ingesproken stem hen voorlichting en updates geeft over ebola. De stemmen zijn beschikbaar in zowel het Engels als in verschillende lokale talen.
  • De ‘Ebolatelefoon’
    Heeft je buurman ebola? Wil je meer over het virus weten? Of ben wordt je erg paranoïde? In Nigeria kun je nu een gratis telefoonlijn bellen voor voorlichting en psychische zorg in verschillende lokale dialecten.
  • Sterrenradio
    Omdat nationale sterren, zoals zangers en voetballers, vaak meer aandacht krijgen dan dokters, krijgen beroemdheden op de Nigeriaanse radio zendtijd om voorlichting te geven aan een groot publiek. 

Situatie Nigeria – Afgelopen zomer dreigde het ebolavirus over te slaan naar het dichtbevolkte Nigeria en vielen er zeven doden. In oktober verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Nigeria echter ebola-vrij nadat zes achtereenvolgende weken geen besmetting gemeld was. Volgens de WHO heeft de snelle en grootschalige informatieverspreiding bijgedragen aan Nigeria’s adequate ebola-bestrijding. 

2. Liberiaanse Selfie-actie
De Liberiaanse jongerenorganisatie Naymote zet zich al ruim tien jaar in voor democratisering en actief burgerschap. Sinds de virusuitbraak zijn jongeren nu ook de campagne “Stop Ebola Now” begonnen. Naast een voorlichtingstour per bus en sms-service, maakt de organisatie de stigmatisering rondom overlevenden en familieleden van ebola-patiënten bespreekbaar door middel van sociale media. Onderdeel hiervan is de selfie-actie waarbij Liberianen een selfie op Facebook plaatsen met de campagneslogan.

[[{“fid”:”32291″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Situatie Liberia – van alle Afrikaanse landen is Liberia het hardst getroffen door het virus. Volgens de WHO zijn er inmiddels meer dan 3000 Liberianen overleden. Het publieke leven in het West-Afrikaanse land ligt voorlopig plat. Zo de nationale parlementsverkiezingen uitgesteld en blijven de scholen tot volgend jaar maart dicht. 

3. Senegalese sms-voorlichting
Het inmiddels ebola-vrije Senegal werd door de WHO geprezen om haar adequate bestrijdingsmethodes. Onderdeel van de landelijke aanpak was een grootschalige sms-actie waarvoor het Ministerie voor Volksgezondheid de handen ineen sloeg met Senegals grootste telefoonmaatschappij. Samen stuurden ze vier miljoen smsjes met voorlichting naar onder andere de dichtbevolkte steden Dakar en Saint-Louis. Dit telefonische voorlichtingssysteem was al eerder op touw gezet, in samenwerking met de WHO, om Senegalezen te informeren over diabetes.

De voorlichtingssms instrueert de ontvanger om direct naar een ziekenhuis of politiebureau te gaan wanneer iemand uit omgeving of jijzelf ziekteverschijnselen toont. Ook werden dagelijks berichtjes verstuurd met de tekst ‘handen goed wassen’, ‘zieke mensen niet aanraken’ en ‘eet zo min mogelijk vlees’. Dezelfde teksten werden overigens ook getoond op grote schermen in voetbalstadions, supermarkten en langs wegen.

[[{“fid”:”32298″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]Flickr/UNICEF 

Situatie Senegal – In Senegal, grenzend aan het zwaar getroffen Guinee, viel tot nu toe één ebola-slachtoffer. De Senegalese overheid wist verspreiding van het virus te voorkomen door de 74 mensen met wie het slachtoffer in contact was geweest direct op te sporen en in quarantaine te plaatsen. Het virus breidde zich niet verder uit en het land is inmiddels ebola-vrij verklaard door de WHO.

4. Zuid-Afrikaanse centen
Zuid-Afrikaanse mijngigant en miljardair Patrice Motsepe heeft onlangs 800.000 euro gedoneerd aan Guinee voor de strijd tegen ebola. Motsepe is de rijkste zwarte man in Zuid-Afrika en hoopt met zijn gift onder andere het management in ebola-klinieken te versterken.

Ook de Nigeriaanse miljonairs Aliko Dangote en Tony Elumelyu en Zimbabwe’s rijkste man, Strive Masiyiwa, hebben donaties toegezegd voor de strijd tegen ebola.

Daarnaast is er een ‘Afrikaanse Giro 555’ geopend: Africa Responds. Hierop is tot nu toe 14.560 euro binnengehaald.

5. Muzikale hits
Geldof en zijn ensemble zijn niet de eerste die met een lied tegen ebola komen. Afrikaanse artiesten sloegen in oktober al de handen ineen en namen het nummer ‘Africa Stop Ebola’ op.  Naast verschillende regionale sterren, doen ook wereldzangers zoals Amadou & Mariam en Oumou Sangaré mee. Het lied, gezongen in Frans en diverse lokale talen, heeft als doel luisteraars bewust te maken van de verspreiding en het gevaar van het virus. 

[[{“fid”:”31893″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Africa Stop Ebola – Tiken Jah Fakoly, Amadou & Mariam, Salif Keita, Oumou Sangare and others.”,”height”:”327″,”width”:”581″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

Eveneens een hit: het nummer ‘Ebola in town’ van de Liberiaanse artiesten Samuel Morgan (Shadow) en Edwin Tweh  (D-12). Bij dit lied, dat is genomineerd voor de Liberia Music Awards, hoort een dans waarbij de airhug en airkiss (voorkom aanraking!) centraal staan.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons