Nepalese Momo's met saus

20-03-2012
Door: Redactie
Bron: OneWorld

Keshari Shrestha (35) uit een dorpje in de buurt van de Nepalese hoofdstad Kathmandu maakte voor OneWorld Magazine Momo’s. Een Momo is een hapklaar pakketje van deeg gevuld met vlees, groente of kaas en wordt na bereiding gestoomd. Momo’s  zijn populair in het Himalayagebergte en worden vaak gegeten met bijbehorende saus, Golbheda Achar. Elk dorp heeft een eigen recept voor deze saus.

Keshari at de Momo’s samen met haar dochters Romy (14) en Rosy (6) en haar man Ramesh (38). Volgens haar kan iedereen de vulling zelf bepalen. Lees hieronder hoe Keshari ze heeft klaargemaakt en probeer zelf eens Momo’s te maken.     

Gerecht: Momo’s met Golbheda Achar (saus)
Keuken: Nepal
Bereider: Keshari Shrestha (35)

Ingrediënten:

Momo’s

Deeg

  • Water
  • Bloem
  • Klein beetje boter of olie

Vulling

  • Uien
  • Gekookte aardappelen
  • Witte kool
  • Groene boontjes
  • Wortelen
  • Gember (eventueel)
  • Knoflook (eventueel)
  • Koriander
  • Geklaarde boter
  • Curry poeder
  • Momo Masala
  • Zout

Golbheda Achar (saus)

  • Tomaten
  • Verse groene chili pepers of gedroogde rode chili pepers
  • Uien
  • Koriander
  • Gember
  • Knoflook
  • Limoen of citroen
  • Olie
  • Zwarte sesamzaadjes
  • Water
     

Bereidingswijze:

Momo’s

Deeg
Meng water en bloem om deeg te maken en kneed dit vervolgens goed. Voeg hierbij een beetje boter of olie toe.

Vulling
Kook de aardappelen tot deze gaar zijn. Snij de gekookte aardappelen, witte kool, groene boontjes, wortelen, uien en eventueel een beetje gember, knoflook en koriander in kleine stukjes. Je kan de verhoudingen zelf bepalen en er groenten naar keuze bij doen. Om de vulling nog hartiger te maken kan je ook kaas toevoegen, zoals Nepalezen hoger in de bergen vaak doen. Zet een pan met boter of olie op het vuur en voeg er een soeplepel curry poeder en een soeplepel Momo Masala aan toe. Even laten sudderen en voeg dit vervolgens samen met wat zout toe aan de groentemix. Kneed de groentemix met de hand tot een dikke brij en de vulling is klaar.

Nu is het tijd om de Momo’s te maken. Neem een kleine hoeveelheid deeg, maak hier een balletje van en rol dit tot een platte cirkel met een diameter van ongeveer 7 cm (niet te dun zodat het in de volgende stap niet breekt). Leg hier de vulling op en kneed de deegcirkel rond de vulling, zodat het een mooi pakketje wordt. Plaats de rauwe Momo’s voor 5 tot 7 minuten in een stomer.

Golbheda Achar (saus)

De basis van de saus zijn tomaten, verse groene chili pepers en knoflook. Bak deze drie ingrediënten enkele minuten in een pan met wat olie. Rooster een handvol zwarte sesamzaadjes in een droge pan. Doe de gebakken tomaten, groene chili pepers en knoflook met gember, (eventueel) gedroogde rode chili pepers, koriander, ui en zwarte sesamzaadjes in een mixer. Leng het aan met water indien je dat nodig vindt. Voeg hier verse limoensap aan toe. Ook hier kan je zelf de verhoudingen kiezen en eventueel ingrediënten bijvoegen of weglaten.

De Momo’s en de saus zijn klaar om opgediend te worden. Eet smakelijk!

Foto en recept: Tom van Cakenberghe

Reacties