Feijoada

12-12-2011 Bron: OneWorld

Wat? Bonensoep, ‘feijão’ betekent ‘boon’ in het Portugees.
Uit? Brazilië

Ingrediënten voor 4 personen:
• 1 kilo zwarte (of bruine) bonen
• 1 kilo katenspek (aan één stuk)
• 1 kilo chorizo (aan één stuk)
• 750 gram varkensfricandeau (aan één stuk)
• 750 gram carne-seca (eventueel vervangbaar door Surinaams zoutvlees)
• 3 uien
• 4 tenen knoflook
• 3 laurierbladeren
• ½ bos koriander

Bereiden:
Leg zowel de bonen als het zoutvlees al op de avond voor je de soep gaat maken in het water. (De bonen wel eerst wassen!) Doe (de volgende dag) het zoutvlees en de spek in ruim water. Kook het vlees kort en bewaar het kookvocht – mocht je de soep uiteindelijk zouter willen hebben, dan kun je wat van dit vocht toevoegen.
Doe alle ingrediënten in een grote pan en zet alles ongeveer 5 centimeter onder water. Kook het geheel tot de bonen gaar zijn en het vlees goed doorkookt is (ongeveer een uur). Het is niet de bedoeling dat het vlees zó gaar is dat het uit elkaar valt. Dreigt dat wel te gebeuren, haal het vlees dan eerder uit de pan.
Is de soep klaar? Haal het vlees dan sowieso uit de soep – je serveert het ernaast (in kleine stukjes gesneden) met rijst. Ook lekker erbij: sinaasappelschijfjes en Braziliaanse pepers (Couve Farinha Pimenta). Vind je de soep te dun? Dat kun je oplossen door een flinke schep uit de pan te halen, die even met de staafmixer te bewerken, en vervolgens weer in de pan te gieten.

Reacties