Achtergrond

Betere hulp bij rampen door nieuw akkoord

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De organisaties werken samen onder de naam Dutch Relief Alliance (DRA). Door het nieuwe samenwerkingsverband moet geld effectiever worden besteed en sneller beschikbaar zijn bij onverwachte humanitaire crises en natuurrampen.

Plan
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 120 miljoen euro beschikbaar gesteld uit het Relief Fund. Dit geld mag door de organisaties, in een periode van drie jaar, worden gebruikt voor slachtoffers van geweld en natuurrampen. Bij elke crisis of ramp wordt er samen met het Ministerie bekeken welke hulp het meest nodig is, en of er Nederlandse organisaties ter plekke hulp kunnen bieden. Daarna stellen de hulporganisaties een plan van aanpak op, dat wordt ingediend bij het Ministerie.

Aanpak
In elk crisisgebied is één DRA-lid verantwoordelijk voor de coördinatie van het gezamenlijke werk. De verantwoordelijke deelt informatie over de noden in het gebied en nieuwe vluchtelingenstromen en stemt het hulpaanbod af. De ene organisatie heeft bijvoorbeeld meer ervaring met de logistiek van voedselhulp, een andere met het opzetten van sanitaire voorzieningen of het bieden van veilige plekken voor kinderen. Een aantal Nederlandse organisaties heeft de handen al ineen geslagen. Zo zijn er op dit moment gezamenlijke projecten in Noord-Irak, West-Afrika, Syrië en Zuid-Soedan.

De twaalf noodhulporganisaties die de overeenkomst hebben ondertekend zijn: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO en Kerk in Actie, OXFAM NOVIB, Save the Children, Tear, Terre des Hommes, Stichting Vluchteling, War Child, World Vision en ZOA.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons