Een baksteen om mee te pronken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vorige maand plaatste Jasper Brommet, commercieel directeur van StoneCycling, een foto van drie gerecyclede bakstenen op zijn Linkedinprofiel. ‘StoneCycling Grand Cru’, schreef hij erbij. De baksteen promoten als een chique fles wijn: de oprichters van StoneCycling hebben gevoel voor humor. “Maar de foto diende ook een doel,” vertelt Brommet (31). “Onze bakstenen bestaan voor 100 procent uit bouwafval, maar architecten en projectontwikkelaars moeten vooral voor onze stenen kiezen omdat ze mooi zijn.”

Tom van Soest

Tom van Soest

Tegels en glas
Het idee voor StoneCycling komt uit de koker van productontwikkelaar en mede-oprichter Tom van Soest (30). Als student aan de Eindhovense Design Academy experimenteerde hij met bouw- en sloopafval voor de productie van nieuwe bakstenen. Als je de juiste verhoudingen van keramisch materiaal, tegels, glas en steen bij elkaar gooit, kun je nieuwe bakstenen maken zonder daaraan nog iets te hoeven toevoegen, zo ontdekte Van Soest. Brommet: “Bovendien hoeven die bakstenen zo’n 200 à 300 graden minder warm te worden gebakken, waardoor de CO2 uitstoot van de productie flink wordt teruggedrongen. Hoeveel CO2 hiermee daadwerkelijk kan worden bespaard wordt momenteel onderzocht aan de TU Delft.”

We hebben recepten ontwikkeld waarin we de verschillende soorten bouwpuin in de juiste verhoudingen met elkaar mengen

Jasper Brommet

Jasper Brommet

De bakstenen van StoneCycling zijn een mooi voorbeeld van circulaire innovatie. Brommet: “Een steen bakken is natuurlijk geen high tech. Je kunt ons productieproces het beste vergelijken met een kok in de keuken. We hebben recepten ontwikkeld waarin we de verschillende soorten bouwpuin in de juiste verhoudingen met elkaar mengen. Die recepten beïnvloeden de eigenschappen van de baksteen: het uiterlijk en de technische eigenschappen, zoals de hardheid, stabiliteit en weerbestendigheid. Doordat we met grote hoeveelheden werken kunnen we bakstenen maken die vrijwel identiek zijn wat betreft kleur en structuur.” Voor concurrenten is Brommet niet bang. “De vraag naar duurzame bouwproducten is enorm.”

Woonvilla
StoneCycling blijft niet onopgemerkt in de Nederlandse bouwwereld die zit te springen om duurzame materialen. De eerste pilotprojecten gaan binnenkort van start: een pand in Amsterdam-Noord; een renovatie van een retail-locatie in Almere en een woonvilla in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn er vergevorderde gesprekken over samenwerking met een grote, internationale vastgoedaannemer en het bedrijf is genomineerd door de Dutch Green Building Council voor de Duurzame Innovation Pitch 2015. Daarnaast doet StoneCycling mee aan het Climate KIC Programma, een acceleratorprogramma voor start-ups op het gebied van klimaatinnovatie van de Europese Unie, en heeft het bedrijf financiering binnengehaald bij het fonds voor innovatieve bedrijven van de Rabobank.

De keten moet anders worden ingericht: slopers en inzamelaars moeten puin gescheiden houden

Constante stroom
Het grootste probleem voor StoneCycling zit ‘m in de aanvoer van bouwafval. Niet dat bouwpuin schaars is, allesbehalve. Brommet: “Door heel Nederland liggen bergen met puin op vuilstortplaatsen. Dat wordt verwerkt onder snelwegen, maar aangezien die niet veel worden gebouwd is er een toenemend overschot.” Om efficiënt te kunnen produceren, heeft StoneCycling een constante stroom van bouwpuin nodig die gescheiden wordt aangeleverd. Dat betekent dat de keten anders moet worden ingericht: slopers en inzamelaars moeten puin gescheiden houden. Om dat op te lossen gaat StoneCycling samenwerken met SITA, één van de grootste afvalinzamelaars van Nederland. “SITA heeft veel aandacht voor duurzaamheid. Ze willen sloopbedrijven graag stimuleren om afval gescheiden aan te leveren, zodat wij die materialen makkelijker kunnen verwerken in onze stenen.”

Voor de productie werkt de start-up samen met St. Joris, een Limburgse specialist op het gebied van geglazuurde gevelstenen met bijna 100 jaar ervaring. Hoeveel de bakstenen van StoneCycling precies gaan kosten is nog onbekend. Brommet: “De prijs van bakstenen varieert enorm. Je hebt al een baksteen vanaf 25 cent, maar een siergevelsteen kost al gauw 5 euro per stuk. Wij richten ons in eerste instantie op duurzame vastgoedontwikkelaars. We kunnen hen een competitieve prijs bieden voor een gave steen die aansluit bij hun visie.”[[{“fid”:”37469″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons