Achtergrond

25 jaar NDP sober gevierd – de redenen waarom

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen 4 juli bestond de Nationale Democratische Partij van Desi Bouterse 25 jaar. Het gros van Suriname heeft niets gemerkt van een feest, omdat er geen feest was. De twee officiële redenen zouden zijn dat het partijcentrum OCER wordt gerenoveerd en Bouterse naar een Caricom staatshoofdenvergadering moest om na een half jaar het Caricom voorzitterschap over te dragen aan de premier van St. Lucia, Kenny Anthony.

Ook al wordt het partijcentrum gerenoveerd, je zou toch denken dat het geen excuus is om het vijfde jubileum van jouw partij, dat momenteel de grootste politieke partij in Suriname is, te vieren? Een Anthony Nesty Sporthal , Flamboyant Park is toch zo afgehuurd? En het Onafhankelijkheidsplein of Congreshal staat sowieso ter beschikking.

Feest in bolwerk politieke tegenstander 
In plaats daarvan koos de NDP ervoor om het gedenkwaardig jubileum sober en in retrospectie te houden. Er is ook enorm veel werk te verzetten. 4 juli viel samen met de dag waarop de 33ste reguliere vergadering van de Caricom staatshoofden vergadering begon. Een vergadering waar Bouterse bij moest zijn, omdat hij bij deze gelegenheid het Caricom voorzitterschap afdroeg aan Kenny Anthony, premier van het Caribisch eiland St. Lucia. Bouterse benadrukte in zijn afscheidsspeech dat de landen in de Caricom gemeenschap “hun denken en oude manieren van doen moeten veranderen” om zo te komen tot integratie en meer samenwerking in de regio. Deze woorden zijn kopie conform beloften die Bouterse maakte aan het begin van zijn regeerperiode, maar die hij tot nu toe niet waarmaakte. 

Start verkiezingscampagne
4 juli werd niet gevierd. Het ‘feest’ was op zaterdag 30 juni in het district Wanica, het bolwerk van Bouterse’s grootste politieke tegenstander Chan Santokhi van de VHP/ Nieuw Front combinatie. In plaats van werkelijk te feesten, werd deze gelegenheid gebruikt om nu al de NDP campagne voor de geplande verkiezingen van 2015 te starten. Twee overgelopen VHP-ers werden op deze ‘feestvergadering’binnengehaald als ware zij de beloofde Messias. Op de bijeenkomst bekrachtigde de uitgedunde Megacombinatie haar onderlinge politieke samenwerkingen. Deze is uitgedund omdat A Combinatie nu in feite enkel bestaat uit ABOP van Ronnie Brunswijk, nadat in april de BEP die al eerder uit AC was gestapt, uit de regeercoalitie werd gekickt en vervolgens Paul Abena, oprichter en voorzitter van Seeka, de derde AC partij, werd gereshuffeld als minister van Sport- en Jeugdzaken.

Wie is waar 
Nieuw Suriname werd er eveneens uitgekickt nadat beide parlementariërs zich van hun stem onthielden bij de aanname van de omstreden amnestiewet op 4 april. De KTPI en de Palu maken nog altijd deel uit van MC, maar zijn in de praktijk meer papieren partijen dan dat ze een substantieel te duchten achterban vertegenwoordigen. Pertjajah Luhur/ Volksalliantie, is de politieke meerdere van de eveneens Javaans gestoelde KTPI, maar maakt net als A Combinatie geen deel uit van MC . Winst voor Megacombinatie is weer dat de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie, BVD zich in februari bij NDP/ MC aansloot.

Maar aangezien de BVD een buitenparlementaire partij is en bij de verkiezingen van 2010 ondanks de grootste campagne van allemaal maar 1 zetel in de wacht heeft weten te slepen, is de vraag of het opgaan van Sardjoe’s BVD in de NDP enig verschil zal uitmaken. In ieder geval vertrok kort na Sardjoe’s aankondiging, de prominente BVD-er en populaire politica Indra Djawalapersad richting de VHP, de partij waar ook zij ooit begon.

Voorzorgsmaatregel
De vraag is waarom je uitgerekend  je bigi yari zo viert. Het antwoord ligt voor handen. De NDP voelt de hete adem van Santokhi’s VHP. De regen van kritieken over de koopkrachtdaling – ‘we komen niet uit’- , gratieverlening van 8 december verdachten, autoritaire regeerstijl, en het kwaad bloed dat ze hebben gezet door hun ver doorgevoerd verdeel-en-heerspolitiek in de vorm van het toverwoord ‘reshuffling’, zijn Bouterse’s NDP beslist niet in de koude kleren gaan zitten.

Opmars VHP
Feit is dat al geruime tijd de VHP een enorme opmars maakt en een sterke aanwas van prominente leden heeft. Velen van hen zijn oud-VHP-ers die destijds uit ontevredenheid splinterpartijen oprichtten, maar daar inmiddels van zijn teruggekomen. Dit weekend nog maakte Harriet Ramdien – voordat ze kort geleden werd gereshuffeld als districtscommissaris van Coronie namens de NDP – haar hernieuwd lidmaatschap van de VHP bekend. Haar besluit was een rationele en geen emotionele zo liet ze weten. Ramdien is na een politiek begin bij de VHP destijds parlementariër geworden voor DNP 2000, de partij van ex-president Jules Wijdenbosch.

Maar toen Wijdenbosch en DNP 2000 zich jaren terug weer aansloten bij de NDP, werd Ramdien als vanzelf NDP-er. Zo hebben alle ‘oude bekenden van de VHP’ en nieuwkomers zoals Radjen Nannan Panday van Nieuw Suriname  die zich aansluiten bij de VHP hun eigen verhaal. Ze zijn of gedesillusioneerd over hun samenwerking binnen deze regering, of beseffen dat politieke bundeling noodzakelijk is om tegenwicht te bieden aan het huidig politiek getij of voelen zich gewoonweg enorm aangetrokken tot de partij sinds Santokhi vorig jaar de voorzittershamer overnam van stonfutu Ramdien Sardjoe.

Hoe dan ook, de verkiezingscampagne lijkt amper 2 jaar na de formatie van deze regering in augustus 2010 nu al te zijn begonnen. Bijzonder vroeg. De Megacombinatie en coalitiepartners PL/ VVV en ABOP/ A-Combinatie moeten oppassen dat hierdoor wel voldoende tijd overblijft om te regeren.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons