Achtergrond

De week van Went in tweets #22

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#22 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 118 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 15 tweets die je niet mag missen.

Ga toch werken !
De cartoon van deze week is nogal wrang.

Plutocraat contra plutocraten
Neem hier even twintig minuten voor, want je krijgt niet snel beter en overtuigender uitgelegd waarom het de verkeerde kant opgaat met de inkomensverdeling in de V.S.

Koester economische disconsensus
Dani Rodrik is een van mijn favoriete economen. Hij schreef o.a. One Economics, Many Recipes, een prachtboek over de noodzaak van maatwerk (denk aan groeidiagnostiek) in plaats van algemene recepten (denk aan de 'Washington consensus'). Daarna schreef hij  The globalization paradox, en dat is een van de beste boeken – en ik heb er heel wat gelezen – over globalisering. En goed nieuws: daarvan komt een Nederlandse vertaling. 

Naar Dani's maandelijke columns voor Project Syndicate kijk ik altijd uit, en ook deze maand heeft hij weer een hele mooie en relevante afgeleverd.

Disruptieve Drones
Altijd interessant, hoewel voor mijn smaak soms wat eenzijdig positief en lineair, als Peter Diamandis wijdse perspectieven schetst voor de toekomst. Dat deed hij deze week over drones.

Groen doen
Goede journalisten en goede onderzoekers en wetenschappers hebben wel wat met elkaar gemeen. Zo zijn ze beide wars van kletspraat en onzin, en fungeren in zekere zin als bullshit politie. Duurzaam en groen zijn dan bijvoorbeeld veel gebruikte termen waar je een beetje achterdochtig naar kijkt, door schade en schande wijsgeworden.

Dat zit zo. Ruim tien jaar geleden was ik projectleider van een team bij de Algemene Rekenkamer dat onderzoek deed naar groene stroom. Tot onze verbijstering kwamen we er tijdens het onderzoek achter dat niets of niemand controleerde of als groen verkochte stroom ook werkelijk groen was opgewekt. We werden eerst voor gek verklaard door de betrokken ambtenaren en instanties, maar zij ontdekten al snel dat we gelijk hadden. Omdat de Rekenkamer het rijksbeleid wil verbeteren en niet als hoogste doel heeft op de voorpagina van alle kranten te komen, hebben we dat niet gelijk gepubliceerd. Het ministerie van EZ kon het probleem repareren voordat we ons rapport publiceerden, en dat hebben we in ons rapport gemeld. 

Sindsdien ben ik extra op mijn hoede als ik claims over groen en duurzaam zie. En deze column van Frederieke Hegger helpt niet erg die achterdocht te verminderen.   

Mensen hoeven niet te solliciteren
Dit filmpje is een absolute must-see voor iedereen die zich helemaal geen zorgen maakt over de onstuitbare opkomst van robots. Argumenten nodig? Eén vraag dan: hoeveel paarden hebben we eigenlijk nog tegenwoordig? Echt, kijken !

Percepties over ongelijkheid
Een van mijn meest doorgestuurde tweets deze week verwijst naar de Financial Times. Daaruit komt dit artikel over nieuw onderzoek naar percepties over ongelijkheid versus werkelijke ongelijkheid in de VS en Europa. Ongelijkheid van inkomens, voor de duidelijkheid: vermogens blijven buiten beschouwing.

Breaking: Wereld toch niet plat
Velen dachten het, wilden het en/of hoopten het: dankzij verdergaande economische globalisering zou de wereld steeds minder ongelijk worden en zich ontwikkelen tot een eenheid. En dan zijn de wederzijdse belangen inmiddels zo groot dat er ook nooit meer oorlog komt, zo was het idee. Tussen landen waar MacDonald's vestigingen heeft, is nog nooit oorlog uitgebroken, was lang het optimistische verhaal.

Maar die verhaallijn was té optimistisch. Dat er kritiek mogelijk was op globalisering in zijn huidige vorm werd voor een breder publiek zichtbaar tijdens de Battle in Seattle, rondom de WTO-top in Seattle in 1999. En grote protesten zijn misschien verdwenen of minder in het nieuws, de onvrede over en kritiek op huidige wijze van globaliseren is er niet minder om. De afgelopen tijd zien we bovendien allerlei ontwikkelingen die erop duiden dat de grenzen van deze globaliseringsgolf bereikt zijn. 

Samenzweringstheorie
Vorige week had ik een link in dit blog naar onderzoek dat laat zien dat twitter in het conflict tussen Israël en de Palestijnen geen partijen bij elkaar bracht maar bestaande scheidslijnen reproduceerde. Deze week interessant onderzoek dat laat zien hoe in Facebook samenzweringstheorieën kunnen floreren.

Goed geslapen?
Iets totaal anders maar ook interessant. Onderzoek laat zien dat onze interne slaapklokken (let op: meervoud !) niet meer synchroon lopen, met potentieel vervelende gevolgen.

Marx en Piketty
Dit vind ik een mooi artkel! Over Piketty en sommige van zijn critici uit Marxistische hoek.

Jammer dat het niet meer in vertaling meegenomen kan worden in Waarom Piketty lezen?, het boek dat ik voor AUP samenstelde en dat in oktober verschijnt.

 

De volgende Week van Went in Tweets (#23) komt over twee weken (03-09) online

E-mail melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons