Achtergrond

Hoe progressief is paus Franciscus?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De paus ging deze week naar Sri Lanka. Niet om de Mol te ontmaskeren, maar in het kader van een grote reis door Azië. Hij sprak zich uit over Charlie Hebdo en corruptie. In de Filipijnen werd hij door een miljoen mensen begroet. Paus Franciscus is populair. Maar is hij wel zo progressief als ‘ie lijkt?

[[{“fid”:”33146″,”view_mode”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_kwart_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Marten mailt over de sterren”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Marten mailt over de sterren”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_kwart_breedte media-element file-file-styles-artikel-kwart-breedte”,”id”:”styles-5-0″}}]]

Wat dragen sterren bij aan een betere wereld?
OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.

In de week dat bekend werd dat Nederland meer ongelovigen dan gelovigen telt, is paus Franciscus begonnen aan een bezoek aan Sri Lanka en de Filipijnen. Opnieuw was hij openhartig, recht door zee en soms zelfs grappig. Even mailen met Lonneke van Genugten, adjunct-hoofdredacteur van OneWorld en als geboren en getogen Brabantse onze collega met de meest katholieke roots.

Marten: “Is het niet een vreemde keuze van de paus om naar Sri Lanka te gaan? Voor zover ik weet is het een boeddhistisch land en totaal niet katholiek.”

Lonneke: “Vergis je niet, ruim 6,2 % van de bevolking is katholiek. Dat zijn nog altijd meer dan 1,3 miljoen mensen. Een onderdeel van het programma moest zelfs geschrapt worden vanwege de massale ontvangst: de tocht door de stad duurde langer dan gepland, omdat er zo veel fans langs de kant van de weg stonden.”

Marten: “Terwijl de opnames van Wie is de Mol bezig waren (ik denk trouwens dat Rik van de Westelaken de mol is), kwam er een nieuwe man aan de macht in Sri Lanka. Wat kunnen we daar over melden?”

Lonneke: “Je bedoelt Maithripala Sirisena?”

Marten: “Uhh ja, ik denk die ja.”

Lonneke: “Hij won met 51% van de stemmen van de zittende president. Hij zit al jaren in de politiek, was zelfs minister van Defensie, maar noemt zichzelf nog altijd boer. Zijn ambities liegen er niet om, schrijft The Economist: hij wil corruptie indammen, zorgen dat er voldoende elektriciteit is en hij wil alcohol, sigaretten en drugs in de ban doen.”

Paus FranciscusPaus Franciscus is sinds 13 maart 2013 de leider van de Rooms-Katholieke kerk. Hij is geboren in Argentinië en de eerste jezuïet die paus is geworden.

Hij staat bekend om zijn inzet voor de armen en is een groot voorstander van de dialoog om bruggen te bouwen tussen mensen van alle achtergronden en overtuigingen.

Marten: “Dat past dan wel weer goed bij deze paus. Hij heeft een grote hekel aan corruptie. Hij roept wereldleiders vaak op eerlijk te zijn, te luisteren naar de armen en sociale ongelijkheid op te heffen.”

Lonneke: “In deze tijden van crisis is het marketingtechnisch slim van de Katholieke Kerk om een paus te hebben die niet alleen soberheid predikt, maar ook soberheid uitstraalt en sober leeft. Duurzaam leven begint bij jezelf, zeg maar.”

Marten: “Over de aanslagen in Parijs zei hij dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting. Zo vindt hij dat je niet kan beledigen, oorlog voeren of moorden in de naam van zijn religie en in de naam van God.”

 

Lonneke: “Ja, volgens de paus mag je een klap verwachten als je te ver gaat met beledigen. Moet je dan ook de andere wang toekeren? Over slaan gesproken, hij maakt zich ook druk over klimaatverandering, en vindt dat de mens de aarde ‘in het gezicht heeft geslagen’. Hij moedigt onderhandelaars op tijdens de klimaattop in Parijs (december 2015) dappere beslissingen te nemen om Gods creatie te beschermen. In die zin zal hij onze slogan ‘OneWorld, be part of it’ zeker onderschrijven.”

Marten: “Hij is dus vooruitstrevend, maar niet alles is halleluja wat er klinkt.”

Lonneke: “Nee, ik vrees dat hij OneWorld Love, ons online kanaal over liefde, seks en relaties wereldwijd wat minder zal waarderen.”

Marten: “Komen we gelijk bij zijn standpunt over homoseksualiteit. “Als een homoseksueel op zoek is naar God met een goede wil, wie ben ik dan om daar over te oordelen?”, zei Franciscus in 2013. En ‘Homo’s hebben de christelijke gemeenschap talenten en kwaliteiten te bieden’, stond er in een werkdocument van de bijzondere bisschoppensynode. Helaas hebben we er daarna niks meer over gehoord. En Franciscus heeft ook ooit geroepen dat er een ‘homolobby’ aan het werk is in het Vaticaan.”

[[{“fid”:”33332″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Selfie met paus Franciscus “,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Selfie met paus Franciscus “},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

De paus neemt tijd voor een selfie tijdens zijn rondreis op de Filipijnen (foto: Twitter)

 

Lonneke: “Tijdens een ontmoeting met Tanzaniaanse geestelijken in april dit jaar, noemde hij expliciet onthouding als middel om hiv te voorkomen en prees hij degenen die onthouding prediken.”

Marten: “Er zijn dus ook voor hem grenzen aan de vernieuwing van de Kerk.”

Lonneke: “Bij zijn aantreden speculeerden diverse media dat hij, tegen de lijn van het Vaticaan in, in sommige gevallen het gebruik van voorbehoedsmiddelen zou ondersteunen. Maar vooralsnog zijn er geen tekenen die daarop wijzen.”

Marten : “Denk je dat deze paus nog eens een bezoek aan Nederland gaat brengen?”

Lonneke: “Ik weet niet of ze bij het Vaticaan het ‘Popie Jopie’-lied bij het laatste pauselijke bezoek in 1985 al zijn vergeten…”

Marten: “Toen was ik 9 jaar, maar zelfs ik kan me dat lied en dat mislukte bezoek goed herinneren.”

Lonneke: “De Katholieke Kerk in Nederland kan zeker een boost gebruiken, gezien de massale leegloop van de afgelopen jaren. Ook zit er natuurlijk nog veel oud zeer rond kindermisbruik door vertegenwoordigers van de kerk. Ik denk dat de paus nog heel wat stappen verder moet gaan in zijn hervormingen, om in Nederland een nieuwe, jonge achterban te vinden. Een soort katholicisme 2.0 eigenlijk.”

Conclusie
Paus Franciscus is in vergelijking met voorgaande pausen een positief kerkleider en inspirerend voorbeeld. Hij heeft het hart op de juiste plaats en kan mensen verenigen. Maar zijn progressieve houding kent grenzen. En wie weet wat zich achter de schermen van het Vaticaan allemaal aan machtsspelletjes afspeelt!

Goede voorbeeld:
Persoonlijkheid:
Bijdrage aan een betere wereld:

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons