Achtergrond

Ebola: Emile Ratelband ging even met de handjes wapperen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Emile Ratelband was afgelopen week in Guinee om ‘zijn handjes uit de mouwen te steken’ in de strijd tegen ebola. Een goed bedoelde, succesvolle actie? Of puur eigenbelang?

Marten mailt over de sterren

Wat dragen sterren bij aan een betere wereld?

OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.

De VN-coördinator voor de strijd tegen ebola vroeg deze week 1 miljard dollar extra voor de bestrijding van deze dodelijke ziekte. “De uitbreiding van de ziekte gaat langzamer,” zei David Nabarro tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos (waar overigens ook Al Gore weer opdook en bekendmaakte dat er nieuwe Live Earth concerten komen onder leiding van Pharell Williams). Ebola is volgens Nabarro nog lang niet opgelost en er is veel geld nodig van overheden en private partijen. Goed nieuws kwam er deze week van de WHO. Die meldt dat ebola op zijn retour lijkt te zijn. Even mailen met Eva Huson van OneWorld Crisis.

Marten: “Emile Ratelband die komt helpen… Wat vind je daar nou van?”

Eva: “Typisch zo’n narcistisch gevalletje die denkt dat hij ‘Afrika’ moet ‘redden’ omdat hij – tja – waarom eigenlijk Emile? Hij is geen dokter en hij kon niet veel meer doen dan de tijd van hulpverleners opslokken en de hand vasthouden van zijn zeepjes uitdelende vriendin Gitta.”

Marten: “Hij heeft een tijdje terug in het belteam gezeten van Giro 555 voor die nationale hulpactie én hij heeft de Stichting Stop Ebola opgericht om geld in te zamelen. Een stichting waarvan hij en zijn vriendin zelf beweren dat er niks van de donaties aan de strijkstok blijft hangen. Dat is toch mooi en goed?”

Eva: “Wellicht heeft hij oprechte bedoelingen, maar het idee dat hij ebola kan aanpakken door ‘even met zijn handjes te wapperen’ is natuurlijk absurd. En denigrerend naar de hulpverleners toe. Zij hebben namelijk wél de kennis en kunde in huis en werken keihard om ebola te bestrijden en familie op te vangen. Iets waar Emile zich niet aan kan – en dus ook niet mee moet proberen te – meten.”

Marten: “Ik moest wel lachen om onderstaande facebook bericht van zijn vriendin Gitta de Wit. Wat zullen die twee patiënten blij zijn dat ze twee uur lang door Emile gewassen worden!"

[[{“fid”:”33428″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“style”:”height:231px; width:494px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Marten: “Maar natuurlijk kun je als bekende Nederlander wel nuttig zijn om de ellende van ebola te laten zien!”

Eva: “De meeste BN’ers bedankten voor zo’n ebola-tripje. Emile Ratelband is dus wel één van de weinige ‘sterren’ die naar het besmette gebied is afgereisd. Maar ja, of dat iets heeft uitgehaald? Zo’n ster is Emile Ratelband gelukkig – eh pardon – helaas niet.”

Marten: “RTL Boulevard noemde het ‘ebolaland’, waar Emile naartoe ging. Alsof dat werkelijk een land is! Maar waar heerst ebola nou echt?”

Emile Ratelband in Guinee

Emile Ratelband in Guinee (foto: Stichting Stop Ebola)

Eva: “Ebolaland bestaat natuurlijk niet, net zo min als dat héél Afrika besmet zou zijn (zie deze kaart). Er zijn drie landen waar ebola heerst: Guinee, Liberia en Sierra Leone, allen in West-Afrika dus. In totaal zijn in deze drie landen 8.414 (!) mensen overleden. Verder heb je zes landen waar één of enkele ebola-gevallen waren. In West-Afrika gaat dat om Mali, Nigeria en Senegal. En iets dichter bij ons: Spanje, Groot-Brittannië en de VS. Wist je trouwens dat we in Nederland ook een ebola-patiënt onder onze hoede hebben genomen?”

Marten: “Ja, in het UMC Utrecht ligt een Nigeriaanse hulpverlener. In totaal zijn daar vier bedden beschikbaar om mensen in strikte isolatie te behandelen. Ook heeft het Nederlandse farmaceutische bedrijf Janssen een vaccin tegen ebola ontwikkeld. Hopelijk is dat de doorbraak waar we op wachten.”

Eva: “Ook Johnson&Johnson en GlaxoSmithKline zijn al ver met het ontwikkelen van vaccins. Daar zitten wel risico’s aan vast. De middelen worden in sneltreinvaart door de keuring geloodst, terwijl niemand nog precies weet wat de langetermijneffecten zullen zijn.”

Marten: “Maar voor wie geen andere behandeling meer rest, kan zo’n vaccin een uitkomst zijn en boeit het niet wat eventueel de gevolgen later zullen zijn.”

Eva: “Wist je trouwens dat er voor apen al langer een werkend vaccin beschikbaar is? Dat is wel nodig ook, want ebola vormt de grootste bedreiging voor het voortbestaan van gorilla’s en chimpansees. Eenderde van de hele populatie is inmiddels overleden aan de ziekte.”

Marten: “Emile beweert dat er een gebrek aan pakkende beelden is, en dat hij ook daarom naar Guinee is afgereisd.”

Eva: “Volgens de publieke omroep klopt dat, maar ik vind het eerder de taak van journalisten, zowel uit Afrikaanse landen als uit Nederland, om naar het gebied af te reizen en de crisis te verslaan. Daarvoor heb je Emile Ratelband en zijn zeepjes uitdelende vriendin niet nodig. Integendeel.”

Conclusie
De actie van Emile Ratelband komt wellicht uit een goed hart, maar ik blijf met het nare gevoel zitten dat hij dit ook doet om zichzelf weer in de kijker te spelen. Want zoveel klussen als BN’er heeft hij niet meer. Wie echt iets wil doen in de strijd tegen ebola kan zich aanmelden bij www.ebolajobs.nl, of vrijwilliger in Nederland worden van een organisatie die zich inzet voor de strijd tegen ebola. En tenslotte kun je altijd geld doneren via Giro 555 of bijvoorbeeld rechtstreeks aan Artsen Zonder Grenzen. Dat lijkt me een betere besteding dan aan Stichting Stop Ebola van Emile Ratelband.

Goede voorbeeld:
Persoonlijkheid:
Bijdrage aan een betere wereld:

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons