Achtergrond

De wens van de Dalai Lama: leef met mededogen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

80 jaar wordt hij aanstaande maandag: de Dalai Lama en hij wil geen cadeaus. In plaats daarvan roept deze sympathieke spiritueel leider op om via social media foto's, video's en quotes te delen hoe we vriendelijk en met mededogen met onze naaste om kunnen gaan.

[[{“fid”:”38091″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Felicitaties voor de jarige Dalai Lama”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Felicitaties voor de jarige Dalai Lama”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”We Are One – RUNAGROUND | Dalai Lama 80th Birthday Wish”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

De 80e verjaardag van zo'n bijzondere man kunnen we bij OneWorld natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. We vieren graag het feest mee! Daarom mail ik even met het grootste feestbeest van de redactie: Krijn Schramade van OneWorld Vrede & Veiligheid.

Marten: "Een serieuze vraag: wat is volgens jou de bijdrage van de huidige Dalai Lama aan de vrede in de wereld?"

Krijn: "Geweldloosheid staat centraal in zijn strijd voor een vrij Tibet, en dat is ook af te lezen aan zijn gezicht, zijn houding en taal. De Dalai Lama ademt vrede en geweldloosheid."

Marten: "De meeste mensen genieten op hun 80e allang van hun pensioen, maar hij niet he. De zaak waarvoor hij al die tijd op vreedzame wijze strijd is dan ook nog lang niet gestreden."

Krijn: "Sinds zijn vlucht uit Tibet heeft de Dalai Lama zich constant ingezet voor het onder de aandacht brengen van 'de Tibetaanse zaak'. Hij reist hiervoor de hele wereld af. Als politiek leider spreekt hij regelmatig met allerlei belangrijke internationale politici. Hoewel de Verenigde Naties resoluties heeft aangenomen waarin China word opgeroepen tot het respecteren van de mensenrechten in Tibet, blijft concrete steun van de internationale gemeenschap voor een onafhankelijk Tibet uit. Toch blijft hij de vriendelijkheid zelve."

[[{“fid”:”38092″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”De Dalai wordt toegezongen en geeft speech op Glastonbury festival”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”De Dalai wordt toegezongen en geeft speech op Glastonbury festival”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Dalai Lama – 80th birthday speech at Glastonbury 2015″,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Afgelopen maand was de dalai lama op het openluchtmuziekfestival Glastonbury in Engeland. Hij gaf daar een speech en werd door het publiek toegezongen.

Marten: "En hij kreeg voor zijn inzet in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede!"

Krijn:"Zo'n Nobelprijs zegt niet alles natuurlijk. In 2009 kreeg president Obama ook de Nobelprijs voor de Vrede. Niet omdat Barack zich enorm had ingezet voor vrede, het was meer een aanmoedigingsprijs omdat hij van alles van plan was."

De altijd lachende Dalai Lama

"Voor de altijd vriendelijk lachende Dalai Lama lijkt het meer op zijn plaats. Hij is inmiddels terug getreden, maar hij zet zich nog steeds in voor vrede. Hij maande zijn geloofsgenoten in Birma tot vrede en geweldloosheid. Boeddhisten staan eigenlijk bekend als vreedzaam, maar in Birma zijn ze de laatste jaren slecht in het nieuws geweest vanwege massaal geweld tegen de moslimminderheid Rohingya in Birma."

Marten: "Kun je nog éénmaal uitleggen waarom China toch zoveel moeite met de Dalai Lama heeft?"

Krijn: "China wil Tibet niet kwijt. Punt. Tibet is van belang, alleen al vanwege de ligging aan de grens met 'vijand' India. Daarnaast is Tibet hooggelegen, waardoor het in militair opzicht allerlei voordelen biedt. En China lijkt één groot land met heel veel inwoners, maar er zijn verschillende regio's die azen op onafhankelijk. Niet alleen Tibet wil vrijheid. Er heerst meer interne verdeeldheid. De angst is dat als Tibet zich vrij maakt, andere regio's kunnen volgen. Dat zou het begin van het einde van China kunnen zijn. Het land kan dan uiteen vallen in allerlei landen en regio's waar de meeste Nederlanders nog nooit van gehoord hebben."

Marten: "Denk je dat de problemen tussen Tibet en China ooit worden opgelost?"

Krijn: "Hoe langer het gesteggel tussen China en de Tibetaanse regering in ballingschap voort duurt, hoe meer het probleem zichzelf oplost. En China versnelt het proces nog een beetje. Chinezen verhuizen nu massaal naar Tibet, waardoor er over een paar generaties weinig meer te zien zal zijn van etnische Tibetanen en hun cultuur. Dat deed Stalin ook met voor hem onwelgevallige regio's. Hij liet etnische Russen verhuizen naar mogelijk opstandige regio's, waardoor die gebieden langzamerhand Russisch werden. De gevolgen daarvan zie je nu in Oekraïne, en het door Rusland geannexeerde De Krim.

[[{“fid”:”38093″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”De verjaardagsvideo die de Dalai Lama tot tranen toe roerde”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”De verjaardagsvideo die de Dalai Lama tot tranen toe roerde”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”See the Birthday Video That Brought the Dalai Lama to Tears”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

De verjaardagsvideo die de Dalai Lama tot tranen toe roerde.

Marten: "Onvoorstelbaar dat de Dalai Lama toch zo optimistisch blijft. Als zijn hele leven strijdt hij voor een vreedzame onafhankelijkheid van zijn geliefde Tibet. Zelf woont hij daardoor al jaren in ballingschap in India. En nu op zijn 80e is er nog niks concreet veranderd. Sterker nog, ook de Westerse wereld zit vaak met hem in de maag."

Krijn: "Ja in Nederland wordt de zaak uiterst voorzichtig opgepakt. Toen de Dalai Lama op bezoek was in Nederland kreeg hij geen ontvangst door minister-president Rutte. China had nog laten weten een ontmoeting van de Dalai Lama met een Nederlandse regeringsvertegenwoordiger onwenselijk te vinden. Rutte vertelde de Nederlandse pers dat de Nederlandse regering een 'eigen afweging' maakt. Ophef alom. Daarmee zou Nederland de 'bezetting' van Tibet accepteren. Tegelijkertijd, als Nederland de Dalai Lama met alle egards had ontvangen zou Nederland de zijde van Tibet kiezen en daarmee de soevereiniteit van het land China ondermijnen. En China niet voor het hoofd stoten heeft Nederland tot kunst verheven."

[[{“fid”:”38096″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Een quote van de Dalai Lama”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een quote van de Dalai Lama”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Een quote van de Dalai Lama”,”title”:”Een quote van de Dalai Lama”,”style”:”height:214px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Marten: "Waarom?"

Krijn: "Nederland drijft graag handel met China. Daar is veel geld mee gemoeid, Marten. In ons buitenlands beleid wint handel het vaak van mensenrechten. Wel sprak de Dalai Lama met onze toenmalige minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans, en met een delegatie Kamerleden. De gulden middenweg."

Conclusie
De Dalai Lama is door de jaren heen al door velen geëerd: de Verenigde Staten gaf hem de Congressional Gold Medal, de hoogste burgerlijke onderscheiding van Amerika. Canada maakte hem Ereburger, vele universiteiten gaven hem een eredoctoraat. En zo gaat de lijst maar door. De grootste prijs is dat hij de wereld toont dat je met een positieve boodschap meer bereikt dan geweld. Dat is zeker een felicitatie waard!

Goede voorbeeld:
Persoonlijkheid:
Bijdrage aan een betere wereld:

Wil jij de Dalai Lama ook feliciteren? Vertel dan via social media hoe jij vindt hoe we het beste vreedzaam met elkaar om kunnen gaan en gebruik de hashtag #withcompassion.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons