Achtergrond

De week van Went in tweets #78

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#78 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 138 tweets van afgelopen week zijn dit de 14 tweets die je niet mag missen.

Factfulness
Na mijn tweede burn-out heb ik besloten voortaan alleen nog maar over zaken te praten voor publiek of in media waar ik echt wat van denk te weten. Dat geeft een hoop rust, en is wel zo serieus naar de mensen die aanhoren wat je te vertellen hebt, vind ik. Daar blijkt nu ook een woord voor te bestaan: naast mindfulness nu factfulness!

Portugal "coup"
Voor wie twitter té serieus neemt, leek afgelopen weekend even sprake van een heuse coup in Portugal. Daar heeft een stel Portugezen die dat voor de lol aanwakkerde met tweets en foto's veel plezier aan beleefd. Geen coup, maar er is daar wel iets aan de hand. Een meerderheid van de Portugezen stemde tijdens de parlementsverkiezingen tegen voortzetting van het crisisbeleid. Maar als het aan de president ligt gaat die meerderheid niet regeren. Hij heeft de constitutionele macht om dat te besluiten, maar hij beargumenteerde die beslissing nogal onbehouwen met een tirade tegen het Links Blok en de communisten, die samen bijna een miljoen stemmen haalden. De Financial Times voorziet nu maanden van politieke onrust in Portugal. 

Hella Hueck zette voor RTLZ toegankelijk op een rij wat er in Portugal echt aan de hand is. Bottom-line: dit is nog niet over, wordt vervolgd.

IMF over gender en ongelijkheid
Ze zijn lekker bezig op de onderzoeksafdeling van het IMF. Deze week kwamen ze opnieuw met een interessant onderzoek over ongelijkheid. Genderverschillen vergroten de ongelijkheid, concluderen de onderzoekers in een rapport dat ook door OXFAM werd toegejuichd. De onderzoekers doen ook voorstellen om de verschillen kleiner te maken.

Zelfrijdende auto's
Techno-optimisten denken dat binnenkort overal zelfrijdende auto's rondtuffen en dat we daar allemaal blij van worden. Dat valt nog te bezien. De geschiedenis laat zien dat het lang kan duren voordat technologische innovaties waar veel hype over ontstaat ook echt op grote schaal ingevoerd worden. Dit artikel wijst op een van de vele nog niet opgeloste vragen. 

Pakken robots je baan?

Europa's nieuwe topmodel
Ooit werden Denemarken en Nederland gezien als voorbeelden van landen met een geslaagde vorm van verregaande flexibilisering van de arbeidsmarkt. Paul de Beer zet daar in deze mooie column uit het FD een aantal grote vraagtekens bij.

Oslo autovrij
Dat maar veel steden mogen volgen! En niet onbelangrijk voor Nederland, nu hekkesluiter (sic!) in Europa qua duurzaamheid: het is goed voor het milieu.

Mooie visualisatie groei Europa

Mythe: geld voor armen maakt lui
Deze mooie column in The New York Times veegt onderbouwd de vloer aan met de claim dat arme mensen lui en werkschuw worden als je hen niet arm houdt.

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons